митрополит Антоније (Паканич): На Васкрс славимо вечну победу Христову над смрћу

Мај 4, 2024 - 21:10
 0  47
митрополит Антоније (Паканич): На Васкрс славимо вечну победу Христову над смрћу

Још није утихнуо ехо жалосних напева Великог петка, али ево, сада се сви около поздрављају радосним речима: „Христос Воскресе!“

Тако је и у нашем земаљском животу: туге и патње су привремене, а прати их вечна радост у Христу.

Овог светлог и великог дана добијамо јединствену прилику да побегнемо од закона пропадљивог времена и дођемо у додир са вечношћу.

Нека олује грме напољу, али тишина је могућа у нашим срцима. Иако има толико бола и туге у нашој земаљској димензији, у небеској ми тријумфујемо. Чак и када је свуда около крв и смрт, на Васкрс славимо вечну победу Христову над смрћу.

Које хришћанско срце се сада неће радовати и тријумфовати?

Исусови непријатељи то никада нису разумели. Чинило им се да су разапевши Га победили. Али Васкрсење је уништило њихове наде. Тако је било са свима који су ишли против Христа и Његове Цркве кроз светску историју, и тако ће бити до краја овог века. Непријатељи Господњи не могу да схвате да је победа над њима већ остварена у вечности, да су сви њихови планови порушени, да су немоћни од почетка времена. Сатана је поражен, грех је поражен, пакао је поражен, смрт је поражена.

Можемо постати учесници ове вечне победе. Удаљите се од непосредности привремене земаљске димензије. Прихватите Христа, прихватите вечност, прихватите прави, а не илузорни живот.

Честитам вам, драга браћо и сестре, и позивам вас да поделите Васкршњу радост са онима који сада страдају: од неправедног прогона, од окова, од ратних несрећа, од губитка најмилијих, од болести, од усамљености... .

Тада ћемо чисте савести и чистог срца моћи да узвикнемо: „Христос Воскресе!“

pravlife.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!