"Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове."

Фебруар 1, 2024 - 21:32
Фебруар 1, 2024 - 20:57
 0  177
"Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове."

За човека је веома важно да слуша свој ум – о томе сведоче древни подвижници и оци Цркве. Многи од њих су се одвојили од света да би сачували чистоту свог ума, која би их приближила Богу.

У данашње време, када се нове информације нуде на шалтерима продавница у којима потрошач може само да посегне за њима и зграби их без плаћања, од виталног је значаја да ослушкујемо сопствени ум. Није случајно што постоји толико менталних поремећаја – човек жели да зна све и постаје зависан од ове незаситне жеље.

Данас су свима широко доступне углавном непотребне информације, али заиста важне ствари остају на периферији људске пажње и знања.

Гледајући колико је људи данас нестабилно, заиста можемо рећи да информације контролишу свет. Размишљам о разним садржајима на друштвеним мрежама која се представљају као православна и како утичу на људе. Да не помињем фејсбук канонисте, они су посебна категорија. Међутим, мислим да је у питању баратање „чињеницама“ и „истинама“ на вебу од стране неке чудне групације људи који не разумеју шта су написали или мисле да је Фејсбук веома добро место за пласирање информација. То је веома опасна појава која води у „православни екстремизам“, који је некада био биолошки прстен, а данас је виртуелни, али имају исто значење.

Неки имају очигледну духовну глад, и шта год им се понуди, они прихватају као истину, јер не знају за другу. Али, лаж или искривљена истина могу откључати раније непознату патологију. Свако себе може назвати проповедником на Фејсбуку.

„Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове. Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови! “ (Мт. 10,16).

Међутим, ако не можемо да будемо мудри и да се бринемо о себи, можемо барем да будемо незлонамерни. Ако Бог види да у нашем срцу нема гордости, маште и презира према другима, заштитиће нас од грешника. Понизни ум је ближи Богу од сваке људске мудрости, а злобно срце је услов за његово уништење. Бог непрестано сеје семе премудрости и доброте у наша срца. Шта ће из њих израсти зависи од нас.

У ствари, ово је заиста важна „православна“ информација која нам је потребна.

Ренета Трифонова

renetatrifonova-wordpress-com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!