Зашто су црквени празници релевантни?

Август 19, 2024 - 20:32
 0  25
Зашто су црквени празници релевантни?

По правилу, нисмо увек у стању да сагледамо пун значај црквених празника, њихову духовну корист, лепоту и богатство.

У њима има много различитих необјашњивих значења и несазнатљивих дубина. На празнике се верници, окупљени у цркви, сећају јеванђелских догађаја који су постали темељ наше вере и основ спасења. Сваки поступак и реч Светог Јеванђеља је поучна и спасоносна. Нема ту ситница и спорадичних дешавања.
У учењу Православне Цркве Преображење Господње је нераскидиво повезано са Васкрсењем Христовим. Тако, сећајући се Преображења Господњег на гори Тавор, удубљујемо се у причу која је постала главни корак ка нашем спасењу – Христос се преобразио пред апостолима, откривајући Своју Божанску природу. И овим скривеним деловањем Он ослобађа људску природу. Оно што се раније није видело постаје могуће. Од сада се земаљско може преобразити у духовно, а старо и оронуло у ново и небеско. Врата у нови свет су отворена!
Преображење Господње открива нам овај нови свет у Божанској слави. „Тада ће се праведници засјати као сунце у Царству Оца свога.“ (Матеј 13, 43), то јест, они који су потпуно прожети Божанском светлошћу видеће Христа, божански и неизрециво откривеног.
Из јеванђељских редова знамо да се Христос јавио у слави Очевој и да је светлост потекла из Његовог тела и одеће. Откривају се права лепота и величина материјалног света, његове невероватне и до сада неописиве могућности – привремене и вечне, земаљске и Божанске.
Вечност почиње у храму Божијем, када смо освећени Божанским Даровима. Вечност је део Царства Божијег. И сада све на земљи може постати део Вечности, ако светлост Христова засија тамо и буде у нама.

митрополит Антоније Паканич

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!