Старaц Сергије: У духовном животу и дух и тело треба да буду будни

Март 15, 2023 - 21:49
Март 15, 2023 - 21:32
 0  190
Старaц Сергије: У духовном животу и дух и тело треба да буду будни

Борба против страсти одвија се у контексту вежбе, коју вежбу старац Сергије доживљава углавном као унутрашњу дисциплину самосуздржавања према прорачунима.

Што се тиче вежбања у ужем смислу те речи, које се манифестује на различите начине као што су пост, бденије и напоран рад, Старац - који је јео веома штедљиво, ограничавао сан и у тишини подносио велики труд - старао се да заштити своје ученика од сваког претеривања и сваке формалности.

Према Старцу, у духовном животу боље је поступати мудро. „Човек“, каже он, „не треба да скаче“. Напредак у духовном животу треба да буде постепен.

Старац се потпуно противи подвижничким „напорима“. Према његовим речима, више је штетно него корисно улагати енормне напоре и онда се, неизбежно, опуштати. Оно што је изнад свега важно је лаган и постојан напор.

Вежба искључује сваку врсту презира или одбацивања тела. Старац подсећа да је Христос био савршен човек, односно да је имао тело, а затим и да су „тела ваша удови Христови“ (1. Кор. 6, 15), да је тело наше „ храм Духа Светога у вама“ (1. Кор. 6, 19). Такође, када је грех повезан са телом, не мрзимо тело, које је створење Божије, него грех који је у телу.

У духовном животу и дух и тело треба да буду будни. Тело учествује у духовном животу и неопходно му је. У овој перспективи, хајде да га ојачамо, а не да га убијамо. Сам Христос се постарао да сачува своје тело и сачува своју снагу, и јео је и спавао. Сетимо се да, напротив, демони нити једу нити спавају.

Оно што је важно у очима Божијим јесте наш духовни став, однос оријентисан ка „обраћењу“, ка преображењу нашег живота у Богу. У вези са заповестима „закона“ које се налазе у Новом завету, Старац подсећа на речи из Јеванђеља: „Све вам је ово дато да промените“. Учи нас да пост не треба да доживљавамо као скуп правила, већ као прилику да променимо свој живот.

Старац, који, као што смо видели, придаје велики значај покајању, често подсећа на стих 50. псалма: „Жртва Богу је дух скрушен“.

Вежбу никада не треба посматрати као циљ. Увек имајте на уму да је сврха хришћанског живота примање Светог Духа.

Жан Клод Ларше, "Старац Сергије"

vimaorthodoxias.gr

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!