Игуман Никон Воробјов - Писмо супружницима

Септембар 28, 2024 - 19:03
 0  88
Игуман Никон Воробјов - Писмо супружницима


К., мир ти! 

Пишем ово писмо у присуству С. 
Он ми је с тугом испричао о вашим односима. Колико сам схватио, обоје сте криви и поступате неправилно. 

Ако пије, треба га пожалити. 
Он је већ роб своје страсти. 
Сам, својим снагама не може да се избави. А ти, уместо да му помогнеш, само га осуђујеш, захтеваш од њега оно што он засад не може да пружи. Сматраш да си у праву, али много грешиш. Ако си духовнија од њега, твоја је обавеза да понесеш његове немоћи. Ви, јаки, носите немоћи слабих – ево шта Господ захтева од тебе. 
Још је рекао: ви, духовни, исправљајте таквог (као што је, на пример, С.) духом кротости. 
Да ли чујеш? – Исправљајте духом кротости, а не грдњом, прекорима, свађом, самооправдањем и т сл. Таквим понашањем упропаштаваш себе; од тога може да пострада и С., тада ћеш ти одговарати и за његову душу. 
Са пуном сигурношћу, са свом силом моје душе, с љубављу те преклињем: смири се пред С., сматрај да си крива за све (чак и ако си у нечему у праву), замоли за опроштај за све што је било; затим дај Богу обећање да ћеш све радити ради мира и спасења обоје. 
Ти не можеш да се спасиш без С., 
а он без тебе. Погибао једног биће погибао и другог. Венчани сте, ви сте један човек. Не сечеш руку ако те заболи, него је лечиш. Не можеш да одсечеш од себе С., као ни он тебе. Треба да се спасавате заједно или ћете заједно погинути. 
Речено је: волите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну итд. Зар не треба тим пре ви да се волите, да полажете живот једно за друго? Знаш захтев Спаситеља: 
ако донесеш дар твој пред олтар и сетиш се да брат твој има нешто против тебе, иди прво се помири с братом твојим и тек онда принеси дар. Господ ће га тек тада примити, у противном ће одбацити твоје дарове и твоје молитве, као што је одбацио Каинову жртву. 

Кај се; плашим се за твоје духовно устројство. Писала си и говорила о томе да видиш своје грехове, да се сакрушаваш због њих. То је веома узвишено стање, али сам од пре неког времена почео да сумњам у то. Да те можда непријатељ не вара? 
Уз искрено виђење својих грехова не могу се озбиљно осуђивати други, а тим пре вређати, као што ти вређаш... 
Не можеш да захтеваш од њега здравље кад је он болестан, већ треба да будеш снисходљива према његовој немоћи. 
Не смеш да га грдиш кад је пијан, него треба да ћутиш, да не изазовеш нешто још горе. И кад је у трезном стању не треба да му звоцаш, већ да заједно анализирате шта да радите, да бисте заједничким напорима победили његову слабост. 
Треба да имаш на уму и то да ни ти ниси безгрешна. Човек може да има наизглед исправна дела, а дубоки душевни мотиви (односно узроци) пред Богом могу да буду лукави... Преподобни Пимен Велики је говорио да је наше спасење у ближњем, односно у љубави према ближњем. Од тога сви треба да почну, па и ти. Никакве твоје молитве, труд и милостиња неће бити угодни Богу, ако будеш само осуђивала..., а не будеш уложила сваки напор: или да га спасиш или да одлучиш сама да погинеш ради његовог спасења. 
Само под тим условом ће Господ примити твоје молитве и добра дела... не говори ништа о овом писму, ни о садржају писма, иначе ће то бити штетно по тебе. Забрањујем ти. Немој мислити да сам ти ово написао из разлога што ми је ... наводно свашта напричао, а ја сам се упецао. Не. Још сам од пролећа, па и раније осетио неправилност твог стања. 

Нека ти Господ помогне да схватиш написано и стекнеш мир и љубав према (С.)...! 
Нека те Господ благослови и исцели твоју душу! 
С искреном жељом твог добра и спасења, воли те Н.

К., пиши ми писма заједно са С. 
Обоје их поправљајте, да бисте се обоје слагали с написаним. 

Никон

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!