Суштина причешћа је да Господ својом Крвљу опере ваше грехе

Новембар 21, 2023 - 00:03
 0  112
Суштина причешћа је да Господ својом Крвљу опере ваше грехе

Црква Божија подсећа: „Људи, читајте Реч Божију. Прочишћава ваш ум и побољшава га, даје вам јасан поглед на све ствари, на себе и на сав живот око вас. Ако вам се десе страшне несреће, знаћете како да изађете као победник. Причешће је лек бесмртности.
Грех по својој природи, ма какав био и ма ко га починио, већ је страшна казна. Зато је сваком грешнику потребна милост Божија!
„Остави од мене пут неправде, и помилуј ме законом Твојим“ (Пс. 118). Давид види понор и не може да га заобиђе. Ово је стање грешника! „Не могу да се окренем, Господе, окрени пут!” Колико је ту разума, колико је Истине Божије.
„Шта год замолите у молитви у вери, добићете“ (Матеј 21). Да бисте добили оно што тражите у молитви, морате имати јаку веру.
Небески Отац је Зналац срца и зна све ваше тајне и све што вас чека. Зато, пошто Га замолите, молитва никада неће пропасти. Бог никада неће остати дужник.
Дође време када је човек болестан и има страшне ноћне море у глави итд, и тада пада у очај. Али, имаш једно Божанско : „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешнога“.
Када ти, човек, тежиш моралном животу, бићеш стваралац. И обраћаћеш пажњу на све: не само на искушења, него и на помисли и на сваки мали покрет душе. И према свему ћеш поступати веома пажљиво .
Од детињства морамо деци усађивати оно највише, најлепше, најсветије. ШТА дете добро чује у детињству? Све што чује су свађе. Неопходно је децу васпитавати са љубављу и свешћу о дужности.
Какву год мајчинску или очинску љубав имате, она мора бити потчињена љубављу Божијом. Ваша љубав не треба да буде себична, а ваша моћ не треба да уништава срећу деце.
У породицама се губи најважнија нит – љубав, како између мајке и оца, тако и између родитеља и деце. А ко је крив? Пошто сте отац и мајка, то значи да чините домаћу цркву. Муж и жена треба да се воле и дају живот једно за друго, а не да кажу да се не слажу по карактеру. Треба да будете мученици једни за друге .
Господ не чека да нас казни. Он чека да нас разуме, а не да нам ограничи вољу. 
Ако у својим срцима не схватимо да је Господ дошао на земљу ради нас и умро на крсту ради нас, онда је све празнина, немамо вере, немамо побожности . Ми смо спасени благодаћу Божијом. Помислите само: тако с љубављу, тако брижно, тако спремно Господ све уређује за наше спасење: сишао је с неба и даје нам своју Божанску чашу, говорећи: „Пијте из ње сви, јер ово је крв моја Новога Завета, која се пролива за многе ради отпуштења грехова." Дакле, причасници, зар Крв Христова није способна да спере ваше грехе? Ви се причешћујете! Суштина причешћа је да Господ својом Крвљу опере ваше грехе. Свако од нас то мора дубоко, чврсто, изнутра да схвати. „Да испитује себе човек, и тако нека једе од хљеба овога, и пије из Чаше ове“, подсећа св. апостол Павле.

старац Таврион Батоз

nasledie77.wordpress.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!