Нови 376. новембарско-децембарски број "Православног мисионара" посвећен теми: "Марта и Марија у нашем животу"

Децембар 7, 2020 - 22:38
 0  868
Нови 376. новембарско-децембарски број "Православног мисионара" посвећен теми: "Марта и Марија у нашем животу"

У житију Светог Ефросина, манастирског кувара, на посебно упечатљив начин откривају нам се плодови смирења, трпљења, молитве и поста. У питању је кратка, али веома корисна црквена приповест, помоћу које, између осталог, можемо из дубље перспективе сагледати и познату јеванђелску причу о Марти и Марији. Присетимо се за тренутак сцене у којој Марија седи поред ногу Исусових и слуша Његове речи, док се њена сестра Марта ужурбано труди да га услужи. У тренутку када Марта негодује зато што Исус не позива Марију да јој помогне, Господ изговара чувене речи: Марта, Марта, Бринеш се и узнемираваш за много, а само је једно потребно (ср. Лк 10, 39–42).- (извод из уредничког уводника)

 

Пред почетак Божићне четрдесетнице, из штампе је изашао нови 376. Број„Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Овај шести број у 2020. години доброте Господње, посвећен је теми „Марта и Марија у нашем животуˮ. Са садржајем овог броја црквену јавност путем радијâ „Светигораˮ (Митрополија црногорско-примроска), „Беседаˮ (Епархија бачка), „Гласˮ (Епархија нишка),„Слово љубвеˮ (Архиепископије београдско-карловачке) и "Источник" (Епархија ваљевска) упознао је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора овог мисионарског гласила задужен за односе са медијима. 

Новембарско-децембарски број „Православног мисионара“, подстиче у нама једно духовно сагледавање нашег живота, те да свој лични подвиг измеримо двема важним личностима из свештеног еванђеља – Мартом и Маријом, сестрама праведног Лазара из Витаније, истакао је члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ, задужен за односе са медијима. Катихета Бранислав се осврнуо и на упокојење Његове Светости Патријарха српског Иринеја и Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, указујући да поред туге коју опитујемо у својим срцима, поучени нашом вером осећамо и радост, ону васкрсну радост која нас уверава у истину да смо пред Богом сви живи, те да је смрт ништа друго до прелазак из смрти у живот. Велики је Господ који нас је удостојио да будемо ученици и савременици нашег новопрестављеног патријарха Иринеја и блаженоупокојеног митрополита Амфилохија, а тај благослов Божји нас обавезује да наставимо хођење путем који су нам својим личним примером и животом показали патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије, закључио је члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ, задужен за односе са медијима.

САДРЖАЈ: 

 

*РЕЧ УРЕДНИКА: Служење у пажњи и љубави

*РЕЧ АРХИЈЕРЕЈА: Разговор са Епископом Кирилом – Православна Црква је мисионарска Црква

*САВРЕМЕНО БОГОСЛОВЉЕ: Од теологије саборности до реалности литургијске заједнице

*МАТЕРИК: Света новомученица Маргарита

*ИСТОРИЈА ХРИШЋАНСТВА: Фотијев Сабор

*ХРИШЋАНСКА ЕТИКА: Браћо моја свештеници, чувајте се (трећи део)

*У ДИЈАЛОГУ СА АТЕИЗМОМ: Благословене грешке

 

ТЕМА БРОЈА

 

*Ђакон Владимир Пекић: Ликови сестара Лазара из Витаније

*Виктор Вицановић: Марта и Марија – два доживљаја реалности

*Небојша Ћосовић (превод са руског): Је ли хришћанину потребно одмарање?

*Свети Владика Николај: Марта и Марија

*ИЗ ИСТОРИЈЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ: Сандале у Библији

*ВИШЕДЕТНЕ ХРИШЋАНСКЕ ПОРОДИЦЕ: Породица Килић

*СВЕТА ЗЕМЉА: Манастир Светог Антонија у Египту

*СВЕТА ГОРА: Скит Свете Тројице - Кавсокаливија

*ИЗ ИСТОРИЈЕ СПЦ: Повест о првој цркви манастира Боговађа и монаху Мардарију

*ДУХОВНЕ ПОУКЕ У ПРИЧАМА: Човек и монах

 

Повезан садржај

Интервју са Епископом Кирилом: Православна Црква је мисионарска Црква

Извор: Православни мисионар

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!