" Омолитвена љубав"

Октобар 10, 2024 - 23:03
 0  44
" Омолитвена љубав"
Прича о љубави обично угњави и брзо се заситимо једни других јер ретко или скоро никада се не молимо једни за друге.
Кад нам неко каже да нас воли а никада се не моли Богу за нас та је љубав унапред осуђена на пропаст. Јер свака љубав која се не осмисли молитвом за ближње врло брзо налази свој крај у гробу егоистичних очекивања.
Омолитвена љубав прожета молитвом за ближње везује људе споном вечности који од људских душа чини Христолика бића чији животи молитвено куцају на казаљци времена за све људе а поготово за оне са којима свакодневно живимо и радимо.
Молитвом љубав осмислити и на лаганим корацима душе сваком човеку се приближити молећи се Господу нашем Исусу Христу да буде посреди сваког од нас Мир Божији који је спона јединства свих верујућих у Православној Цркви, јесте дар од Бога смиреним тражиоцима љубави Христове.
Љубављу Христовом свака човечија љубав добива свој вечни смисао. Љубав према родитељима, супрузи , деци , пријатељима , колегама, познаницима па чак и непријатељима само Господом нашим Исусом Христом добива свој вечни смисао.
Христова љубав је крсно- васкрсна где се непрестано разапињемо на нашем свакодневном животном крсту да би умрла у нама егоистична љубав а васкрсла Христова самопожртвована љубав за сав род људски.
Свети Старац Порфирије је говорио да не будемо " просјаци љубави " већ они који непрестано на олтару свога бића дајемо љубав не очекујући ништа узаврат. Тада ће љубав Христова непрестано обитавати у нама и управо ће она бити узрок заједнице међу људима.
Драга браћо и сестре када нашу љубав према ближњима прожмемо молитвом за њих онда ћемо у души осетити да нам је срце постало реактор Христове љубави. Тада ћемо сваког човека доживљавати као вечног брата или сестру у Христу , па макар он/ она не веровао у Господа нашег Исуса Христа.
Омолитвена љубав је плод нашег свакодневног молитвеног труда и подвига да путем молитве ка Господу нашем Исусу Христу будемо блиски једни другима. Наизглед лак подвиг , што и заиста јесте, али пошто због окорелости у грех наше душе врло ретко или скоро никако се молимо једни за друге , онда се после питамо ко нам је крив што се више не волимо .
Нека бу молитвеним заступништвом Пресвете Богородице и свих Светих омолитвели нашу љубав да би однос између нас људи био свети омолитвљени однос где између нас људи царује Цар мира и љубави Господ наш Исус Христос којем заједно са Оцем и Духом Светим приличи слава и хвала у векове векова.
Архимандрит Евсевије Меанџија

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!