На сваком месту можеш постати преподобан

«Научите се од Мене јер сам Ја кротак и смирен срцем. И наћи ћете покој душама вашим» (Мт. 11, 29)

Март 12, 2022 - 20:18
 0  46
На сваком месту можеш постати преподобан

У име Оца, и Сина, и Светога Духа.

Данас славимо празник светитеља и чудотворца Николаја. Иако је свети Николај био архиепископ Мирликијски, и јуче на јутрењу је читано светитељско Јеванђеље, али на Литургији му је читано Јеванђеље које се обично чита преподобнима – заповести блаженства.

Прокимен је јуче био – «Часна је пред Господом смрт преподобних Његових». То јест прокимен је такође био за преподобне. Због тога што је смисао саме речи «преподобни» - виши степен уподобљености Богу, који човек овде може да достигне. И Божији Промисао одређује у ком чину он постиже ту уподобљеност. А најважније је да је он томе тежио. На којем год месту да је човек постављен Божијим Промислом, он на сваком месту уподобљавајући се своме Творцу може на тај начин да постане преподобан. То је оно што је једнако за све у нашој православној вери. Тако наша Православна Црква својим Богослужењем подвлачи те моменте. Други неко може да мисли: ето кад бих био јереј, толико бих тога урадио, тако би и тако служио ... А ако је још у питању жена – пошто је Бог установио да жене не могу да служе у свештенству – како она може то да уради? Али и жене понекад тако расуђују – виде како се свештеник понаша – па онда мисле ето ја би овако ... а знају да не могу да буду свештеници. Тако да свако ко се потруди све може да достигне – само не овде, у овоземаљском животу, већ да од Бога добије једнако, ако не и више од онога што је овде видео како му се чинило код других.

Овде је једно, а тамо је – друго. Ми сви прослављамо светог Николаја – цео свет га слави и зна за њега. И он је достигао ту висину не само зато што је био светитељ. Светитеља је било много, многи су у историји Цркве имали епископски чин, али нису сви тако познати свету. И није чак ни то важно да за некога зна цео свет – може и да не зна, али је њих Бог прославио. Преподобни Макарије је једном шетао и угледао је лобању, дирнуо ју је штапом и упитао: - Реци ми ко си ти? А она одговара: - Пагански маг. И када се ти оче молиш за нас, нама је тамо ипак лакше јер се налазимо у огњу. - А да ли има оних којима је теже од вас? - Има, - одговара – ето испод мојих ногу се налази епископ. Ето како је могуће имати архијерејски чин а доспети у огањ ... Тако да све зависи од нас самих, од тога колико се трудимо да испуњавамо вољу Божију и да се уподобљујемо своме Творцу. А који ти овде положај имаш, који чин, па чак и ког си пола – то пред Богом нема никаквог значаја. То може да има значаја само у случају да ти је много дато јер ће се онда од тебе више и тражити. А то што ћеш достигнути, не зависи од чина, већ од тога како ћеш се ти према томе односити. Kо причешћује људе Христовим Телом и Kрвљу?

Тајну Причешћа служи само свештеник. А ко је код нас насликан на икони са светом Чашом, и по црквеном предању причешћује тада када и свештеник не може да причести? Света великомученица Варвара. А она је женског пола. И слика се са Чашом у рукама како причешћује. Тако да видите тамо код Бога свако добија онолико колико се овде трудио и колико је тежио да се уподоби своме Творцу. И зато, прослављајући свете па тако и светитеља и чудотворца Николаја, потрудимо се и ми, свако на свом месту, да пре свега размишљамо о својој души и уподобљењу своме Творцу.

«Научите се од Мене јер сам Ја кротак и смирен срцем. И наћићете покој душама вашим» (Мт. 11, 29). Амин.

Протојереј Валеријан Kречетов

pravmir.ru

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!