Рецепт против раздражљивости

Рецепт против раздражљивости

Савремени живот је уређен тако да се већина нас практично даноноћно налази у стању стреса. Стално проналазимо поводе за раздражљивост: прекомерна брига родитеља, неуредан муж, непослушно дете, зао поглед колеге (тако нам се учинило), шеф је грубијан, комшија који лупа на спрату изнад нас и томе слично. Међутим, уместо да започнемо борбу против овог изузетно непријатног стања ми у најбољем случају почињемо да се бавимо самооправдањем, да пијемо нешто за смирење, радимо вежбе за дисање. У најгорем случају пуштамо у срце гнев, љутимо се на све живе и кујемо осветничке планове.

Наравно, раздражљивост понекад може имати чисто физиолошке разлоге. Али наше незадовољство, озлојеђеност, нестабилност и гневљивост најчешће представљају испољавање духовних порока.

„Муче вас искре... Учите да им не дозволите да стекну снагу, гушите их чим се појаве. Наводно, нема шта да исплива, али је ту сав егоизам или грешан човек. Молите се и сами сабирајте мисли које би биле вода за ову ватру. Сећајте се Бога и сећајте се смрти. Ове две помисли дају моћ свему добром и истерују све рђаво... На свету не постоји ништа због чега би човек могао озбиљно да се свађа осим спасења душе.“

Увек се радујте и непрестано се молите. Кад научите да се радујете и да благодарите Богу због промена и искушења која вам се дешавају, постаћете слични деци која умеју да буду срећна због онога што имају у овом тренутку.  И дозва Исус дете, и постави га међу њих, и рече: Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство Небеско. Који се, дакле, понизи, као дете ово, онај је највећи у Царству Небеском (Мт. 18: 2–4).

Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека пева Богу (Јак. 5: 13). Молитва и псалми су јак лек против раздражљивости. Зато, чим осетите жељу да покажете незадовољство, почните да благодарите Богу у молитви и да Га хвалите песмама хвале и химнама. То ће бити довољно да угушите раздражљивост која у вама расте.

У тренуцима раздражљивости приморајте себе да читате Јеванђеље и Псалтир, то ће вам донети мир. Неки због нечега сматрају да само монаси треба озбиљно да се баве Исусовом молитвом. То није исправно мишљење, јер сваки хришћанин треба да учи да се моли. Молитва је једини начин да се изборимо са страстима и греховима којима ђавоље силе нападају човека.

Свети оци су нам оставили много драгоцених савета. Схиигуман Сава је саветовао: „Ако осећате антипатију према некоме трудите се да се приморате, да победите себе. Молите се: ‘Спаси, Господе, слугу Твог (име) и по његовим светим молитвама смилуј се мени, грешном, и умири срце моје.’ Спаситељ ће видећи ваше добре помисли ишчупати из срца антипатију и испуниће га љубављу и радошћу.“

obitel-minsk.by